And it's gone

Personal finance tools

Home Lasten koopwoning Aflossen vs beleggen

Maandlasten koopwoning berekenen en vergelijken met huursituatie

Bij de invulvelden van deze tool is specifieke input nodig voor de velden met een dikgedrukt label, de velden met een grijs label zijn optioneel om in te vullen, en de andere velden zijn ingevuld met realistische waarden voor de huidige situatie. Als je met je muis over de labels beweegt, kun je meer informatie krijgen over wat ze betekenen en of dit relevant is voor jouw situatie. Bij het gebruik van de tool is er niet automatisch rekening gehouden met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is ook aan jou om te controleren of je onderdeel bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE).

De tool gaat ervan uit dat de aankoopprijs van de woning ook de marktprijs is. Het is echter mogelijk dat je een hoger bod hebt gedaan en dat dit bedrag uit eigen vermogen moet worden gefinancierd. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt bij het gebruik van de tool.

Verder gaat de tool ervan uit dat je je hypotheekrenteaftrek maandelijks wordt uitgekeerd, maar dit moet wel je aanvragen bij de belastingdienst. Dit wordt niet altijd (meteen) gehonoreerd (bv door drukte), dus houd er ook rekening mee dat je de bruto maandbedragen kan dragen tot de jaarlijkse teruggave.

In dit model wordt het verschil tussen de maandelijkse kosten voor huur en koop belegd in aandelen/obligaties om beide situaties goed te kunnen vergelijken. Dit betekent dat in de huursituatie het bedrag voor de kosten koper wordt belegd en het verschil in maandelijkse kosten tussen huur en koop wordt belegd, zolang de huurprijs lager is dan de totale maandlasten voor de koopwoning. Omgekeerd, als de huurprijs hoger is dan de totale maandelijkse lasten van de koopwoning, wordt het verschil tussen deze lasten geïnvesteerd in de koopsituatie. Een verhelderend schema is weergegeven in de figuur hiernaast.

Beleggingsschema

FINANCIERING BASIS

jaar

euro

%

euro

% per jaar


KOSTEN KOPER

%

euro

euro

euro

euro

euro

euro

jaar


ONDERHOUD EN VERZEKERINGEN KOOPWONING

euro

% van aankoopprijs

euro


Jaarlijkse belastingen koopwoning

%

euro


HYPOTHEEKRENTEAFTREK EN EIGENWONINGFORFAIR

%

%

%


VERGELIJKING HUURSITUATIE

euro

%

%

euro

%

%

Reset